Fra Trøndersk Bygd til Hallingdølens Redaktørstol
Ansvarlig redaktør i Hallingdølen, Lillian Holden, er kåret til Årets kvinnelige medieleder av Norsk Medienettverk. Prisen ble delt ut under Norsk Medienettverks høstkonferanse
13. november 2024. Hun besøkte Nesbyen Rotaryklubb 24. desember for å fortelle litt om karrieren, ledelse, og veien til Hallingdal.
Lillian Holden besøker Nesbyen Rotaryklubb. Foto: Richard Badham
"Jeg bestemte meg for å bli journalist allerede i barnehagen," forteller Lillian Holden, redaktør i Hallingdølen. Fra beskjedne Ålen i Trøndelag - en bygd så liten at hun pleier å si hun kommer fra Røros - har veien gått via landets største avishus til redaktørstolen i en av Norges mest respekterte lokalaviser.
Som tolvåring begynte hun å skrive for lokalavisen, og karrieren tok for alvor fart da hun kom inn på Journalisthøgskolen i Oslo. En praksisperiode i Stavanger Aftenblad førte henne tilfeldigvis til sportsjournalistikken, og derfra gikk veien til VGs sportsredaksjon. Der ble det ti lærerike år.
"Det var en god herding," minnes hun. Som en av bare to kvinnelige journalister i en sportsredaksjon med 25 ansatte, lærte hun seg å navigere i et mannsdominert miljø. Arbeidet tok henne verden rundt - fra Sibir til USA - ofte alene på oppdrag med stort ansvar og raske beslutninger.
Veien til Hallingdal kom gjennom kjærligheten, og i 2018 tok hun steget fullt ut og flyttet til Nes. Som innflytter har hun gjort seg interessante erfaringer: "Fotballen reddet meg sosialt," forklarer hun. "Gjennom HFK fikk jeg et nettverk i hele dalen. Men jeg ser at det kan være utfordrende for innflyttere som ikke har en slik naturlig møteplass.
I Hallingdølen fant hun et unikt avis med sterke faglige miljøer. Med egne grafikere - en sjeldenhet i dagens lokalavis-Norge - og en redaksjon på 14 personer, representerer avisen en kvalitetsjournalistikk som blir stadig mer uvanlig. "Vi har utrolig flinke folk," sier hun stolt, og trekker frem hvordan ulike personligheter og kompetanser utfyller hverandre i redaksjonen.
Men tiden står ikke stille, selv ikke i Hallingdal. Det siste året har vært preget av store endringer, med salget av majoritetsandelen til Polaris Media som den største. "Det har vært en tøff prosess," innrømmer hun. "Hadde vi kunnet velge fritt, hadde vi fortsatt vært lokalt eid. Men den teknologiske utviklingen går så fort at vi ikke hadde klart oss alene."
Redaktøren er likevel optimistisk for fremtiden. Med nye digitale verktøy på plass fra februar, og med løfter fra Polaris om fortsatt lokal styring, ser hun muligheter fremfor begrensninger. Samtidig er hun bekymret for utviklingen i mediebransjen generelt, særlig når det gjelder å nå yngre lesere.
"De som er under 20 nå, de har ikke forhold til nettavis engang. De sitter på sosiale medier, TikTok og Instagram," forklarer hun. "Det som virkelig er skummelt, er hvor lite allmennkunnskap og lokalkunnskap ungdommen får når de bare eksponeres for det de allerede er interessert i."
Midt i alle endringene står Hallingdølen støtt på sitt fundament: kvalitetsjournalistikk med lokal forankring. Med 29 lokale aksjonærer fortsatt om bord, og en dedikert stab som brenner for lokaljournalistikken, går avisen en spennende fremtid i møte. Og redaktøren? Hun fortsetter å kjempe for den journalistikken hun har trodd på siden barndommen - bare nå fra et kontor i Hallingdal i stedet for hjembygda i Trøndelag.
Som kvinnelig redaktør og tidligere sportsjournalist representerer hun også et interessant brudd med tradisjonelle kjønnsroller i mediebransjen.